Properament sortirà a les llibreries i plataformes digitals l’últim llibre d’un dels nostres coeditors, Eduardo Montagut, en la col·lecció de Guíaburros d’Editatum, El període d’Entreguerres. El món entre dues guerres mundials. Com afirma l’autor, el llibre continuaria l’estudi que va fer en un altre manual sobre la Gran Guerra.
En aquesta ocasió s’aborden vint anys d’intenses relacions internacionals, en el que es va conèixer després com el període d’Entreguerres. L’autor pretén oferir algunes claus sobre el que va passar en aquests dos decennis perquè el fracàs tornés a triomfar i es generés una conflagració encara més mundial i encara més mortífera.
Com és habitual en Montagut, s’ofereix una visió que no sembla estrictament eurocèntrica, amb especial atenció a Amèrica i a Àsia. El llibre també s’acosta a aspectes menys coneguts o menys tractats en manuals clàssics d’història de les relacions internacionals, com és l’alternativa diplomàtica en clau obrera, sense oblidar el paper de les dones per la pau en aquella època.
Finalment, s’aborda un capítol final sobre la política exterior a Espanya, incloent una anàlisi de la dimensió internacional de la Guerra Civil.
L’autor ens recorda que hauria intentat realitzar una revisió àmplia i serena, i que la història que conta està oberta a altres interpretacions, matisos i visions. El que ha pretès és aportar materials suggerents que ajudin a entendre el passat, i per poder reflexionar, en aquest cas, sobre la importància que tenen les relacions exteriors en el nostre propi devenir.